Bemutatkozás

A Csarnok Üzletház, vagyis a VÁSÁRCSARNOK, ahogyan a kanizsaiak nevezik, a Kalmár utcában, a buszpályaudvarral szemben található. A létesítmény Pelényi Gyula építész tervei alapján a helyi önkormányzat és a vállalkozók kereskedõk anyagi összefogásával 1997-ben készült el. Azóta a város egyik leglátogatottabb kereskedelmi egységévé vált.

Az üzletház fõ arculatát az 1700 m2-es kosaras piac képezi, melynek környezetében 105 különbözõ üzlet mûködik. A ház tulajdonosai, bérlõi büszkék rá, hogy sokféle kínálatukkal és kedvezõ áraikkal konkurenciát jelenthetnek a városban mûködõ nagy kereskedelmi egységek számára.

A piac átköltözésének gondolata – egy városközpontban lévõ, megfelelõ parkolóhellyel rendelkezõ, újonnan építendõ épületbe -, 1991-ben született meg. A választás az autóbuszpályaudvartól nyugatra esõ, alig hasznosított mocsaras területre esett. Az azóta eltelt idõ alátámasztotta az akkori döntés helyességét. Nem lehetett volna ennél alkalmasabb területet találni, hiszen a buszra várakozókat és a környéken élõket szinte hívogatja a sokféle szolgáltatás és a kellemes idõtöltés ígérete.

Az épület várat formáz, emlékeztetve a közelben, hajdanán állt kanizsai várra. A Csarnok Üzletház 1997. december 6-án nyitotta meg kapuit a vásárlóközönség elõtt. Ekkor vették úgymond "birtokukba" a portékáikat kínáló árusok és õstermelõk az épület földszintjét, míg emeleti részét az iparcikk-kereskedõk. A 4700 négyzetméter alapterületû létesítmény összesen 13 akadálymentesített bejárattal, mozgólépcsõvel, két lifttel, 280 személygépkocsit és 40 autóbuszt fogadni képes parkolóval a betérõ vásárlók kényelmét szolgálja. Mind a mai napig a kosaras piac jelenti a Vásárcsarnok fõ ütõerejét. A kiváló és keresett helyi, valamint hazai zöldség-gyümölcs kínálat mellett megközelítõleg 130 kereskedelmi egységgel várjuk a vásárlókat reggel 5-tõl délután 17 óráig. Az emeltre mozgólépcsõvel is fel lehet jutni, ahol szinte minden igényt kielégít a férfi-nõi, gyermekruházati, sport-, használtruha és cipõüzletek aktuális divat szerinti kínálata. Mindezek mellett üveg-és porcelánkereskedés, biopatika, kozmetika, ajándékbolt, mobiltelefon-szaküzlet, fodrászat és irodák sokasága áll még a vevõk rendelkezésére. Az üzletház vezetése mind a mai napig megtartja a hagyományos havi nagyvásárokat, de sokak kedvelt találkozási helye a heti bolhapiac is, ahol igazi kincseket, máshol fel nem lelhetõ hasznos tárgyakat találhat a szemfüles látogató.

A Csarnok Üzletház sokak számára élettér. Ezt igazolta az elmúlt években az önkormányzat termékkiállítással, gasztronómiai és kulturális bemutatóval fûszerezett Vásár(olj) Kanizsán elnevezésû kezdeményezése is, ahol elégedetten talált egymásra termelõ és vásárló egyaránt. Bár vannak még a jövõre nézve elõremutató ötletek annak ellenére, hogy elérték; nem csak mint piacra, hanem színvonalas üzletházra is gondolnak a kanizsaiak, amikor az épületre tekintenek.

A földszint pecsenye- és hurkasütõi, pékségei, valamint vendéglátó egységei a finom falatok és egy pohár bor elfogyasztása közben beszélgetésre ösztönöznek, kapcsolatok, barátságok kialakítására nyújtanak lehetõséget. Talán nincs is Nagykanizsán látogatottabb kereskedelmi központ, ahová nem csak vásárolni járnak az emberek.