Mini Műhely Riport - Keresztelő Szent János Gyertyaműhely

KULCSSZÓ A BÁTORSÁG - (beszélgetés Bodó Tamással, homokkomáromi gyertyakészítő mesterrel)

• Ritkán találkozik az ember manapság kézműves gyertyakészítő mesterrel? Mi az ami, ehhez a szakmához vezet egy embert?

1991-ben költöztem Ide Budapestről. Nem mondhatnám, hogy bárki erővel küldött volna, egyszerűen élhető környezetben szerettem volna nevelni a gyerekeimet, ahol én is a saját magam ura vagyok. 

Saját gazdaságot építettem fel, ahol kecskékkel foglalkoztam, de amikor a helyben működő egyházi közösség felhívta a figyelmemet az akkor már régebb óta kihasználatlan kis gyertyakészítő műhelyére, a kézműves múltam nem hagyott nyugodni. Így most már több, mint 20 éve foglalkozom ezzel a mesterséggel. 

• Ezek szerint nem laikus gyertyakészítőt, hanem tanult mestert tisztelhetünk Önben?

Olyan szakmai képzés, hogy gyertyakészítő, tudomásom szerint nem létezik. Viszont aranyművesként vonzott, hogy újra a kézművesség is része legyen az életemnek. Ha gyertyakészítésről van szó, az ember csak ellesheti a már gyakorlottabbaktól a technikákat, bár mindenki féltve őrzi a praktikáit és titkait. A másik út pedig a hosszú éveken keresztül történő saját tapasztalatszerzés. Ez az, ami igaziból szerintem a minőségi terméket adja a végén. Persze ehhez rengeteg türelemre, próbálkozásra van szükség, de tulajdonképpen minden kézműves munkára igaz, hogy kitartást kíván a művelőjétől.

• Kizárólag ezzel foglalkozik most, vagy munka melletti kiegészítő tevékenységként készíti a gyertyákat?

Először nem gondoltam, hogy egyáltalán építhetek üzleti vállalkozást a gyertyakészítésre, de hamarosan – főként az egyházi kapcsolatnak köszönhetően – nem csak a településről kaptam megrendeléseket, hanem országszerte volt igény a magas minőségű, kézműves gyertyákra. Ma már az életem és az időm egy részét csak ez teszi ki, de emellett még fotóriporterként is tevékenykedek és a nagykanizsai piarista iskolában is dolgozom. 

• Azt, hogy a gyertyakészítő szakmai tudást nagyrészt saját maga szerezte meg, már említette. De kapott-e bármilyen anyagi támogatást ahhoz, hogy elinduljon? 

Nem volt hozzá szerencsém eddig, de mostanában foglalkoztat a gondolat, hogy hogyan lehetne fejleszteni a kis műhelyemet. Ehhez persze szerencsés lenne, ha valamilyen támogatási lehetőséget is ki tudnék használni, ha már egyszer lenne rá lehetőségem.

• Milyen üzenettel indítaná útnak azokat, akik csak álmodoznak arról, hogy egyszer a tudásukat pénzre váltják a maguk erejéből? 

Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a sámlin üldögélve nem terem babér. Neki kell állni annak, amit szívünk diktál. Ja, hogy ehhez bátorság kell!?... Az egész élet a bátorságról szól. Aki neki sem áll, hogy valóra váltsa elképzelésit, az soha nem is fogja megtudni, hogy mi lett volna a végeredmény.

• Mi az, amit március 24-én a mini-műhelyében a kíváncsiskodók láthatnak, kipróbálhatnak?

Mivel a gyertyakészítés nem megy egyik pillanatról a másikra, így előre fogok készülni egy kicsit. Viszont arra azért számíthatnak, akik meglátogatnak engem is, hogy egy kis kihívás elé állítom azokat, akik gyertyát szeretnének elvinni a kis műhelyből. Lehet majd többszínű gyertyát csinálni, vagy akár kanócot befűzni úszó mécsesekbe.