Mini Műhely Riport - Marrékes Ékszer

EGY KIS MESE A MINDENNAPOKBAN (Beszélgetés Kánnár Katával, a Marrákes ékszerek készítőjével)

Mióta foglalkozol kézművességgel?

Az alkotás mindig is jelen volt az életemben, de korábban csak hobbi volt a decoupage technikával való alkotás, a rajzolgatás-festegetés és a kreatív időtöltés. A nagy szerelem végül az ékszerkészítés lett és 3 éve a bátorító visszajelzéseknek és a vásári meghívásoknak köszönhetően úgy éreztem itt az ideje előrelépni, és másodállásban egy vállalkozást indítani. Azóta több vásáron is részt vettem Kanizsán és a Balaton parton is, az állandó piaci jelenlétet azonban a közösségi oldalam jelenti. 

A Facebook oldaladon böngészve csodaszép színes álomvilágba csöppenhet bele a nézelődő. Minden ékszer a saját nevén szól a keresgélőkhöz, így találkozhatunk a „tajtékzó kékek tengerével”, a „tökéletes eksztázissal”, a „lebbenő csipkével” és még több tucatnyi gyönyörűséggel, amik egy kicsit bepillantást engednek nyerni szerintem a te lelkedbe is. A mind-mind saját névvel életre hívott ékszer egyben azt is jelenti, hogy „ők” is egyediek és megismételhetetlenek? 

Igen, ez azt jelenti. Nálam nem létezik sorozat termék, minden ékszerem egyedi, maximum kétszer készítem el ugyanazt, de akkor is belecsempészek egy kis változtatást. Nagy gondot fordítok az ékszerek tervezésére és készítésére is, egészen az anyag rendeléstől a fotózásig mindent magam végzek. Így az a világ, ami végül a szemetek elé tárul az oldalamon, valóban mindenestül belőlem egy darabka.

Vannak az ékszereid között szolidabb darabok és vagány szettek is, de mind egytől-egyig ugyanazt a távoli „ezeregy éjszaka” mesevilág-egzotikumot ébresztik bennem. Gondolom nem véletlenül… 

Amikor keresgéltem, hogy az otthonomat hogyan formálhatnám olyanná, amiben igazán jól érzem magam, akkor találtam rá a marokkói bazárok kavalkádját és az arab mesevilágot megidéző stílusra. Innét is kapták az ékszereim a Marrákes nevet. Az ékszerek készítéséhez kizárólag féldrágaköveket és üveggyöngyöket használok, melyeket fémdíszekkel, kagylókkal és néha fával, bőrrel kombinálok. 
A színek, formák, textúrák találkozása és állandó változatossága az, amivel minden darabot egyedivé szeretnék tenni. Az ásványok-féldrágakövek fantasztikusan sokszínű természeti csodák, de nem misztifikálom túl a gyógyhatásukat. Én abban hiszek, hogy amit jó érzés viselni, annak pozitív rezgései jó hatással vannak ránk! 

Látszik a munkáidon, hogy igazán együtt élsz azzal, amit alkotsz és, hogy a kreativitásod szinte határtalan. Mégsem ezzel foglalkozol főállásban.

Úgy érzem, hogy addig tudok kiteljesedni nyugodtan az ékszerkészítésben, amíg nem kényszerből kell „gyártanom”, hanem a lelkesedés visz előre. Az, hogy munkaidő után vagy hétvégén pár órára leülhetek, inkább inspirál, mint extra megterhelést jelent. Az igazi az, amikor több órát tölthetek ebben a színes mesevilágban, mert ilyenkor az egyik ötlet hozza a másikat és észrevétlenül újabb és újabb ékszerek kerülnek ki a kezem közül.

Ha visszatekintesz a saját példádra, javasolnád másnak is, hogy mozgósítsa a kreatív energiáit, ha érzi, hogy ki akar törni belőle és indítsa el saját üzletét? 

Ha tényleg a saját utamra tekintek vissza a legszerencsésebb az, ha egy főállás mellett van lehetősége belevágni az embernek abba, ami munkaidőn kívül kikapcsolja és kiegészíti a mindennapi megélhetését. Nem kis megterhelést jelent így is az, ha egyedül látsz el minden feladatot addig, amíg a késztermék a vevőd elé kerül. Értem ez alatt a tervezést, az alapanyagok beszerzését, az ékszerek fotózását és marketingjét. Ha mindezt főállásban csinálnám, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene a marketingre fektetnem, hiszen a nyomás is nagyobb lenne, hogy elérjem a tisztességes keresethez szükséges eladási számokat. Ez a nyomás pedig végső soron pont azt a kényszert hozná magával, ami számomra megölné az alkotás örömét és az inspirációt.